EARTH RESISTANCE TESTING

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama Ölçümü Raporu TSE tarafında hizmet yeterlilik belgesi (HYB) , iş sağlığı güvenliği uzmanları ve çalışma bakanlığı tarafından işletmelerden istenir. Topraklama ölçüm raporunu kimlerin hazırlayabileceği iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ve ilgili mevzuatlar tarafından belirlenmiştir. Elektrik Mühendisleri Odasından Topraklama Yetkilendirme Sertifikası alarak Türkak Akreditasyonlu Kalibrasyonu yapılmış cihazlarla topraklama ölçümü yapılabilir.

  • Trafo İşletme Topraklaması Sınır değeri; İşletme topraklaması sınır değeri için 2 ohm ya da 1 ohm gibi sabit bir değer yoktur. Trafo kesme kapasitesine göre hesaplanır.
  • Trafo Koruma Topraklaması Sınır Değeri; Koruma topraklaması sınır değeri Trafo kısa devre hesabı yapılarak belirlenir.
  • Pano Topraklama Direnci Sınırı: Panolarda iş güvenliği yönetmelikleri gereği Kaçak Akım Rölesi kullanılması gereklidir. Seçicilik ilkesi gereği 300 mA ya da daha büyük ayarlı toroid röleler kullanılabilir. 300 mA Kaçak akım rölesi kullanılması durumunda pano topraklaması sınır değeri en yüksek 183 ohm olmalıdır.
  • Priz topraklama Direnci Sınır Değeri: Son kullanıcı noktaları olan prizlerde iş güvenliği yönetmelikleri gereği 30 mA Kaçak Akım Rölesi kullanılmalıdırs. Bu durumda topraklama direnci sınır değeri 200 ohm olabilir.
  • Paratoner Topraklaması Direnci Sınır değeri: Paratoner topraklaması direnci en fazla 10 ohm olabilir. 10 ohm üzeri paratoner direnci uygunsuzdur.
  • Jeneratör Topraklaması Direnci Kaç Ohm olmalı; Jeneratör topraklaması için sınır direnci değeri 10 ohm altında olmalıdır. Elektrik panosunda kaçak akım rölesi bulunması gerekir.

Kaçak Akım Rölesi / Toroid Röle'ye Göre Topraklama Sınır Değerleri

  • Topraklama Sınır Değerleri

Topraklama direnci sınır değeri 50V en yüksek gerilim değerine göre hesaplanır. Elektrik tesislerindeki en yüksek topraklama direnci sınır değeri 200 ohm olabilir.  

1439
Topraklama Ölçüm Raporu